Асен Личев: Аз съм против изгарянето на отпадъци на територията на България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Искам да кажа на целия български народ - до края на годината всички, които се водоснабдяват от язовирите за питейни нужди, могат да бъдат спокойни, язовирите са пълни. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ Асен Личев, служебен министър на околната среда и водите


"Заварих един бюджет с лимит от 70 милиона, заварих един бюджет със заварени плащания от порядъка на 11 милиона и в момента аз не разполагам с бюджет на министерството, който да мога да харча за основните политики, това са управлението на отпадъците, опазването на чистота на въздуха и управлението на водите", обясни министърът на околната среда и водите.

Той също така заяви, че първата му цел като министър е била да забрани вноса на отпадъци. "Оказа се, че не мога да го направя, защото предишното правителство не е приело национален план за управление на отпадъците за периода 2021 - 2027 с индикатина финансова рамка 1 милиард и 690 милиона лева, в който трябва да бъдат включени ограничения за внос на отпадъци, само тогава щях да имам основание да го направя", коментира министър Личев.


Той също така увери, че ще се опита да стартира тези политически основни документи, както и другият основен документ - националната приоритетна рамка за защитените зони, който също не е приет от предишното правителство. Министър Личев бе категоричен, че няма обяснение защо не са приети тези документи.

Министър Личев коментира, че България не може да забрани вноса на отпадъци.  "На 5, 6 инсталации е издадено комплексно разрешително, в което е включено изгарянето на отпадъци, и аз не мога да ги отмена, това е един дълъг процес, който може би ще надхвърли мандата на служебното правителство. Ние сме страна членка на ЕС, той има регламент който третира тази тема, ние няма как да се противопоставим на тази схема, тя е със силата на закон. Регламентираните разпоредби разглеждат отпадъците като стока и суровина, а не като отпадъци, те разчитат, че навсякъде в рамките на ЕС, те ще бъдат третирани по най-добрите технологии, и ще има минимално замърсяване на околната среда. Въпреки всичко аз съм против изгарянето на отпадъци на територията на България", заяви категорично Асен Личев.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев, коментира и промените, които направи служебното правителство и ревизиите на институции в страната. "Когато си поел нещо да го управляваш и с цел да се заздрави администрацията, това е задължително, защото иначе не можеш да поставаш работата на министерството на здрава основа", заяви министър Личев.

Целият разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад