Мария Гайдарова: Педагогическите съвети ще избират офертите за почивка на учениците

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мария Гайдарова – зам.-министър на образованието бе гост в "Денят започва", за да коментира по какви критерии ще бъдат избирани учениците за безплатната ваканция по програмата "Отново заедно".

"Педагогическият съвет приема три оферти от различни туроператори в зависимост от контекста какво са решили, каква целева група деца, с каква допълнителна дейност да бъде натоварен този пакет. Така че, педагогическият съвет ще решава." Това заяви Мария Гайдарова относно туристическият пакет "Отново заедно" за почивка на ученици.

"В дейностите, които са заложени в пакета, освен нощувка, изхранване и транспорт има и допълнителни, които са свързани пряко със социализацията на децата и корелират с основната цел на националната програма", обясни Гайдарова.


"Така както е описано в програмата, педагогическият съвет приема три оферти от различни туроператори, и те ще решат на практика кой туроператор да бъде избран. В дейностите, които са заложени има и допълнителни дйности, тоест децата ще имат и обща подкрепа, посещения на културни институции, ще има аниматори за спорт. Смятам, че има твърде голяма специфика за всяко едно конкретно училище, и именно учителите са хората които могат да вземат най-адекватното решение кое е най-добро за децата. Ако сравним едно средно статистическо училище в София с едно малко училище в малко населено място вероятно ще има различни критерии и особености, затова сме дали педагогическият съвет да вземе решението, това е осъзната отговорност, за да бъде защитен в максимална степен интереса на децата", обясни зам.- министър Гайдарова.


Тя поясни още, че едно малко училище с до 150 деца има възможност да включи в програмата до 12 участници, или 7 процента от общия брой ученици, но не повече от 165 участници в програмата.

"Родителите мислят различно дали едно дете да бъде на зелено училище, аз отново като зам. министър не бих си позволила да маркирам какви са тези критерии, защото концепцията е да дадем свобода на училището да рещат конкретно спрямо своите нужди така че да удовлетворят нуждите на своите ученици. като директор на училище от опита който имам. Целта е дефинирана, защото ние всички бяхме в извънредна ситуация, стреса от обучението в електронна среда, има деца, които са преживели смърт на близък и са потърсили помощ от специалисти, така че ние сме задължени да установим тези дефиции и да дадем подкрепа на тези деца в училище. Друга посока би могла да бъде деца които са изявени в определена област. затова е важно педагогическият съвет да вземе това решение", коментира още Гайдарова.  


Тя коментира и темата за резултатите от проведените матури, като обясни че въз основа на тях ще бъде направен анализ. Работим на високи обороти с всички експерти и оценители, подчерта Гайдарова.

Целият разговор, вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад