Проф. Близнашки: Голямата изненада за управляващата върхушка е името на Васил Божков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

САЩ наложиха санкции по закона "Магнитски" на Божков, Пеевски и Желязков. "Голямата изненада за управляващата върхушка е името на Васил Божков, което създаде много проблеми, защото управляващите и президентът Радев не успяха своевременно да се разграничат от него", каза в "Денят започва" проф. Георги Близнашки, юрист и бивш служебен премиер.

По думите на проф. Близнашки Васил Божков винаги е имал огромно влияние в политическия живот на страната. "Сега ще трябва да се пренастроят и журналистите, и политческата върхушка, ще трябва да се разграничават от Васил Божков. От Пеевски се разграничиха доста по-рано", отбеляза той.

Според бившия служебен премиер няма да се спре до тук, но по-важно е как ще се използва всичко това, за да се въведе ред в държавата.

"Кое е важно да се разбере към днешна дата - че тези олигарси, които смятаха, че като започнат война срещу собствената си държава и я злапоставят зад граница, вече са се позиционирали на страната на доброто и никой няма да се занимава с тях, допускат груба грешка и те ще платят висока цена", заяви проф. Близнашки.

Според него изначалният замисъл от началото на прехода е бил тези олигарси да формират един икономически гръбнак, който да гарантира икономически суверенитет, но след убийството на Андрей Луканов тези хора излязоха извън контрол и решиха, че това, което им е предоставено, е за лично ползване, не разбраха, че трябва да връщат на държавата.

По думите на юриста Пеевски е наследник на Илия Павлов, а Божков е фигура от началото на прехода.

"Развръзката е в определен смисъл неизбежна, въпросът е, че олигарските не разбраха какво ги чака. Те смятаха, че ще парализитар работата на прокуратурата, ще бъдат оставени на спокойствие, те ще дирижитар политическия живот", коментита Георги Близнашки.

Юристът подчерта, че с тези санкции САЩ преследва свои цели, преследват техните геополитически сфери, България далеч не е толкова важна - "на тях им трябва държава, която да изпълнява указанията, които идват по веригата от задграничните фактори".

Какво каза още проф. Георги Близнашки вижте във видеото.

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад