Атанас Пеканов: Очакваме първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост през идните седмици

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Очакваме се средствата от първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат преведени у нас до няколко седмици, заяви в "Денят започва" служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Страната ни е изпълнила всичко необходимо по 22-те мерки по първия транш и те са предадени в ЕК.

По втория транш България трябва да приеме 22 законопроекта. От тях, само един от тях не е готов – за промени в Закона за енергетиката. В него има заложени цели, които трудни за изпълнение в сегашната ситуация на енергийния пазар в Европа. Затова е възможно страната ни да поиска дерогация. За да получим втория транш, е необходимо законопроектите да бъдат приети от Народното събрание.

"Народните представители ще трябва да се съсредоточат. Аз разбирам, че в момента имат други разговори, но държавата трябва да върви напред и не трябва да отстъпваме от неща, поети като ангажимент само преди няколко месеца. Парите ще дойдат, когато сме си свършили работа и според мен това е правилният подход към бъдещето.", заяви Пеканов.

По Фонда за справедлив преход, по който да предвидени 1,3 млрд. за подпомагане на регионите, които затварят въглищното си производство, има забавяне, призна той.

"Поели сме ангажимент до 2026 година да намалим с 40% вредните емисиии, което е много трудно в сегашната ситуация, но е и много трудно сега да се предоговаря нещо, което сме договорили едва преди няколко месеца. Ако сега отворим този въпрос, преговорите ще блокират всичко останало. Така че има натрупани забавяния, надявам се че министерството на енергетиката ще успее да ги навакса.", заяви служебният вицепремиер.

Според Атанас Пеканов политическата нестабилност у нас застрашава процеса за влизане в еврозоната. Той изрази надежда политиците да осъзнаят това и да проявят зрялост.

Служебният кабинет работи по Националният план за въвеждане на еврото през 2024. Все още не е готова комуникационната стратегия още, която трябва да обясни как функционира еврозоната, какви са рисковете и как институциите ще отговорят на тези рискове.

"В Хърватия, например, вече получават цените на касовите бележки и в двете валути. Отдолу има QR код, с който, ако превалутилането не е коректно, подаваш сигнал и магазинът попадна в черен списък като некоректен търговец.", посочи той.

Предстои да изберем и символа на бъдещата ни евромонета.

Пеканов изтъкна, че България е покрила всички критерии за приемане на еврото с изключение на инфлационния критерий.

"В сегашната обстановка, обаче, инфлационният критерий е проблем за всички страни и мисля че той може да бъде обект на дискусия. Дори и сега България остава третата страна в ЕС с най-нисък дълг спрямо БВП.", изтъкна служебният вицепремиер.

Атанас Пеканов заяви, че не вижда себе си като член на следващия редовен кабинет, а след края на мандата на служебното правителство ще се завърне в академичната сфера.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад