Атанас Славов, ДБ: Изпращането на оръжие за Украйна не е включване във войната

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера "Демократична България" обяви, че започва консултации в парламента за изпращането на военна помощ за Украйна. В "Денят започва" депутатът Атанас Славов заяви, че партията е повдигнала темата още от първия ден на войната, като дори са поискали в общата декларация, приета от НС на 24 февруари да се включи такова изискване.

Въпреки смяната във военното министерство, те не са спирали да водят преговори с коалиционните партньори, но е отнело повече време декларацията да се придвижи в институционален формат. Проектът за решение за провеждане на консултации е разработен и изпратен до коалиционните партньори.

"В Украйна се извършват военни престъпления, казвам го като юрист и ние не можем да останем безучастни. В случая военната помощ за нападнатия да отблъсне атаката на агресора и всъщност помощ за възстановяване на мира. Това не е включване във войната, както някои наши политически лидери се опитват да кажат. Другото означава една противоречива с международното право война да спечели", каза Атанас Славов.

Позицията на БСП до голяма степен е ясна - важно е обаче партията мандатоносител "Продължаваме промяната" и ИТН да изразят мнението си, заяви Славов.

"През първата седмица получавахме информация от нашите служби как всичко приключи за няколко дни, че бързо ще приключи. Когато имаш такива сведения, това също блокира политическото вземане на решение и това е отговорност и на службите. Това е капацитетът, с който можем да работим", допълни той.

Според депутата позицията на ГЕРБ е непоследователна - като обясни, че три часа след декларацията на ДБ, те са внесли собствен проект на решение. Атанас Славов заяви, че управляващите не биха отказали подкрепата на опозицията и ще ги поканят на консултации. Не смята обаче, че от "Възраждане" биха участвали в такъв разговор.

Вижте целия разговор във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад