Ще бъде ли застроен терен със зелени зони и детска площадка в кв. "Лагера"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди три месеца ви показахме прилежащо пространство към блок в столичния квартал "Лагера", включващо паркинг, тротоар, зелени зони и детска площадка, които се оказаха частна собственост, след заменка, извършена от Столична община през 2001 г. Вчера зрители на "Денят започва" отново сигнализираха, че теренът пред блок 60 е заграден, а хората се опасяват, че той в крайна сметка ще бъде застроен.

Казусът остава без особен резултат и без положително развитие. Заграждане на терена все още няма, макар че върху паркираните автомобили вече са се появили стикери да бъдат премахнати.

Според жителите на квартала, досега нито една институция не е направила нищо да чуе мнението на гражданите и да върне терена.

Веднага след репортажа през декември прокуратурата е задействана и е образувана преписка, обясниха гражданите на кв. "Лагера". Те призовават от общината да върнат терена. По думите им, 285 апартамента ще останат без паркинг места, ако мястото бъде застроено.

От Столичната община са категорични, че разрешение на строеж на този терен няма.

Подробен устройствен план е изпратен в община "Красно село". Според кмета на района Росина Станиславова, ситуацията е абсурдна."Факт е обаче, че инвеститорът също има своите права, ако Столична община иска да запази правата на гражданите, трябва да подходи по един по-държавнически начин и с промяна на устройствения план да отреди тази територия за нещо различно от това да бъде частен терен определен за застрояване", каза Станиславова.

"Гражданите имат свои права, като ползватели на този терен от дълго време, от друга страна собственикът на имота по документи има своите права. Има процедура въз основа на заповед от 2012 г. на главния архитект, към 2016 г. е постъпил проект в район "Красно село", който не е обявен на заинтересованите лица, ще го върнем служебно на централната администрация с аргумента, че неговият обхват е по-малък от необходимото", обясни зам.-кметът Николай Веселинов.

Вижте повече подробности във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад