Авиоексперт: Кугърите не са добър вариант за превръщането им в медицински хеликоптери

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Липсата на хеликоптер, който да се използва за медицински цели отново излезе на дневен ред след инцидентите в планините около Нова година. Предложен беше временен вариант в такъв да бъде превърнат един или два хеликоптера "Кугър". Възможено ли е това коментира в "Денят започва" авиоекспертът от списание "Криле" Димитър Ставрев.

"Това е вариант, но не е добър вариант. Това е тежък военнотранспортен хеликоптер, в момента тези машини, които Министерство на отбраната ще предложи, са в нелетателна годност, ще бъде нужно оборудването им с медицинско оборудване, със спасителни средства и с това няма да решим проблема", отбеляза той.

В Европа има изградена много добра мрежа от спасителни хеликоптери от организации,л които се занимават с това. Първо трябва да се уточни кой ще финансира тази дейност, след това кой ще оперира тези машини и едва тогава да стигнем до самите хеликоптери, подчерта авиоекспертът. 

Колко ще струва една такава специализирана машина, какви са разходите за кугърите и кое е добре да се направи в тази посока - вижте целия разговор във видеото.