Ще има ли увеличение на таксите за паркиране пред дома в Пловдив?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще има ли увеличение на общинските такси за паркиране пред дома? Този въпрос се задават десетки пловдивчани, които сега плащат по 20 лева срещу гарантирано парко място. Според измененията в наредбата при повече кандидати за едно място вече ще се разиграва търг, вместо досегашната практика да се тегли жребий. Точно заради жребия ВКС отмени преди време нарадбата за паркиране в Пловдив. 

Договорите на повечето пловдивчани, които плащат за паркомясто, изтекоха в края на миналата година. Все още хората не знаят какво ще им предложи общината и дали няма да се наложи да плащат повече заради опцията да се разиграват търгове. 

"Човекът, който е готов да даде по-висока цена за определеното место, той ще спечели самото место, за да го използва за следващия период от време", казва Георги Стаменов. 

"Притеснявам се, защото кой съм аз да мога да въздействам на евентуална държавна политика, но ето там под моя балкон е паркоместо на един джип, който идва веднъж или два пъти на месеца и си живее в София човека. Ако той ме измести, значи несправедливостта ще бъде огромна", споделя Стефан Григоров. 

Най-рано през март се очакват новите договори. Те ще бъдат сключени за срок от три години. Кметът на район „Централен“ не очаква наемът да скочи заради повишено търсене. 

"Практиката оттук доказва, че от над 40 такива зони, които са дадени под наем, само на една се оказа, че има повече от един кандидат за едно место", подчертава Стефан Григоров. 


По информация на районната администрация неофициално тези платени паркоместа през деня се ползват от работещи в района, а след 18 часа от домуващите.

В района на улица „Данаил Николаев“ се очаква бум на търсенето на платени места, след като тя беше включена в разширения обхват на синята зона в града.