Изучаването на чужди езици - ще бъдат ли закривани паралелки в Карлово?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министерството на образованието и науката закрива от следващата учебна година паралелките след 7-ми клас с усилено изучаване на чужд език в карловските СУ "Васил Левски" и СУ "Христо Проданов", както и в две училища в Асеновград. Решението на Министерството предизвика бурни реакции в социалните мрежи и недоволство на родителите в Карлово. 

Директорите на СУ "Васил Левски" Мариана Манчева и Лука Мачев, директор на СУ "Христо Проданов" коментираха това решение. Лука Мачев посочи, че то не е ново за тях, те са били подготвени за това решение на МОН, това не е спонтанно извършен акт, тези паралелки са били запазени за две години, благодарение на разбирането на ръководството в Министреството. 

"Това означава, че чужд език ще се учи само в езиковите гимназии, но нашите училища се постараха с паралелките, които заместват т.н. чуждоезиков профил, да предоставят възможността на учениците, които ще кандидатстват тази година след 7-ми клас, да не почувстват липсата на чужд език в училище", каза директорът на СУ "Христо Проданов".

"Това, че децата няма да учат чужд език, не е така. По нищо не се различават новите паралелки, които предлагаме поне при нас, от това, което се е изучавало преди това. Единствената разлика е в профила "чужди езици". Броят на часовете по първи чужд език и по втори чужд език може да бъде почти същият, както в профил "чужди езици", заяви Мариана Манчева, директор на СУ "Васил Левски".

Родителите, които бяха поканени да коментират решението, отказаха дасе явят пред камерата на БНТ.