Балкански въпроси. Коментар на Коста Филипов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За конфликтите и следизборните ситуации на Балканите разговаряхме в студиото на Сутрешния блок на БНТ с журналиста Коста Филипов.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски вчера връчи мандат за съставяне на правителство на Зоран Заев. Филипов каза, че "нашите съседи не могат да съставят и едно правителство без да го превърнат в драма и в цирк". Според него президентът просто е изпълнил своите конституционни задължения, въпреки че си е затворил очите пред собственото си изискване да получи нотариално заверени 61 гласа за съставяне на правителство. За Заев единствена възможност е да отново да се погледне към албанския политически фактор. Филипов се съмнява в бъдещата стабилност на правителството, тъй като опозицията се готви да оспорва всяко едно решение. Журналистът не очаква промяна във външната политика на Северна Македония.

Отношенията Турция-Гърция отново се обтегнаха заради спорни води и изследването на добиви на нефт. "Винаги има повод за напрежение, което трябва да го приемем като някакъв факт", заяви Филипов.