Експертите: Състоянието на инфраструктурата и тежкотоварният трафик са сред причините за ПТП-тата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От началото на годината 235 са загиналите по пътищата, като към същия период миналата година те са били 337. Загиналите от 1 до 13 август, обаче, миналата година са 18, а сега за същия период са 19. Изводът е, че  намалението, което постигнахме в началото на коронакризата е илюзорно и няма положителна промяна. Това заяви в студиото на Сутрешния блок Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. 

"Данните месец по месец в летния период се изравнихме с това, което е било миналата година като пътно-транспортен травматизъм", обобщи тя.

Според Малинка Бондаренко от Съюза на българските автомобилисти - също гост в предаването, печалната статистика не се променя заради съпротивата ни да променим начина си на мислене.

"Ако след време за коронавируса може да се намери лечение, едва ли може да се намери лечение за това безотговорно шофиране, което всички участници в движението имаме като поведение на пътя", каза тя.

По думите ѝ всяко трето транспортно произшествие с жертви е с тежкотоварен автомобил. Във тази връзка СБА отново постави въпроса за спиране на товарните коли, припомни Бондаренко.

Русинова подкрепи казаното и добави, че тежкотоварният трафик сериозно уврежда инфраструктурата, което е част от причините големия брой пътни инциденти. Тя добави, че в България все още не е направен анализ на риска по българските пътища, за да се изясни какво в действителност се случва с инфраструктурата.

Какво още казаха Малинка Бондаренко и Диана Русинова вижте във видеото.

Акценти