Икономисти: От тук насетне трябва да има мерки за растеж и възстановяване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На фона на антиправителствените протести правителството продължава да анонсира и мерките, които взима за подкрепа и помощ за справяне с икономическата криза.

Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика обясни в студиото на Сутрешния блок на БНТ, че има известни буфери в бюджета най-вече по отношение на вътрешните инвестиции. През последните години се бавят проеки и когато останат пари в края на годината, те се пренасочват към проекти в надпреднала фаза. Вижда се, че разходите не растат драматично, даже в някои пера са свити.

Като друг много голям ресурс Богданов посочи оперативните програми. Взето е общоевропейско решение, според което всички страни могат да харчат от тях за спешни текущи проекти. И третият резерв, който все още не е докоснат, е увеличението на средствата за кохузионната политика, което е постигнато. Става въпрос за около 650 милиона евро, които теоритично могат да бъдат харчени до края на тази година. Извън това имаме и фискален резерв - "бели пари за черни дни", на които не е посегнато и резервът стои непроменен.

Фискалните данни, които сме видяли досега, са малко измамни, смята Георги Вулджев от Експертен клуб за икономика и политика. Според него много от плащанията особено по програмата 60/40 са тръгнали бавно. Той очаква през второто полугодие рязходите да растат доста по-съществено, поради което не трябва да разчитаме много на фискалния излишък.

Според Вулджев приходите ще продължат да падат поради слабия туристически сезон. През летните месеци от тази година приходите от ДДС, акцизи и подобни със сигурност ще са по-ниски, прогнозира той. "Разходите ще продължават да растат нагоре, а приходите ще продължат да се свиват." По негово мнение разумният подход е да се приоритизира начинът, по който се разпределят средствата.

"Голямата глътка въздух за бизнеса и за домакинствата беше в банковата система. Мораториумът и възможността да се отложат падежи и плащания беше може би най-голямата, важната, всеобхватната мярка за българската икономика", смята Лъчезар Богданов. Според него трябва да се спре дебатът за мерки за спасяване и оцеляване. От тук насетне трябва да има мерки за растеж и възстановяване, единодушни бяха икономистите в студиото. Като грешка на правителствтото Вулджев определи това, че вместо да помислят за по-дългосрочни мерки, се е продължило с мерки от типа 60/40.
 
Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад