Бизнесът алармира за проблемите на киберсигурността

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бизнесът, това са хората, които създават богатството на един народ и всеки ден виждат проблемите в очите. Живеем в едно сложно време, в което се говори за енергийна сигурност, хранителна сигурност, сега вече трябва да говорим и за дигитална, кибер сигурност, защото това са невралгични теми и ако те не са добре обезпечени и бизнеса, и държавите ще имат сериозни проблеми, заяви в студиото на "Денят започва" Кузман Илиев, председател на Съюза за стопанска инициатива.

"За да се направят някакви законодателни промени, за да се вземат някакви решения, трябва първо да се пита обществото дали е готово, дали разбира проблемите. Българинът има здрава интуиция, че не знае много за кибер сигурността и това трябва да се промени."  

Важно е да отбележим, че институциите имат важна роля, но тя е ограничена. Киберсигурността в аспекта на лична сигурност е отговорност на всеки един индивид. Ние трябва да поемем отговорност както за своята физическа сигурност в реалния живот, така и за своята кибер сигурност. това каза Светлин Илиев, експерт по киберсигурност и председател на Българската асоциация по киберсигурност.

"В 2023 г. ние работим в един друг тип икономика - модерна, цифрова икономика. И трябва да знаем какви са опасностите, възможностите и би било добре елементите на кибер хигиена да бъдат застъпени в образователните програми на МО, но и във фирмената култура, защото основните заплахи са на работното място."

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад