Откриха барелеф на японския самурай Сейго Ямадзава

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Свети влас откриха барелеф на японския самурай Сейго Ямадзава. Той е участник в освободителната война за България между 1878 и 1879 г. На официалната церемония присъстваха посланикът на Япония и президентът Петър Стоянов.

Ямадзава е помагал на България в пътя към успеха в битката при Плевен по време на Руско-турската война. Днес личността му е почти неизвестна. Затова и барелефът е поставен на яхтеното пристанище в Свети влас, където минават хиляди туристи.

Н. Пр. г-н Нарахира Хироши, посланик на Япония в България: Поставянето на този барелеф е много важен символ. Убеден съм, че тази церемония ще затвърди добрите българо-японски отношения. Велика чест за мен като японец е, че барелефът на Ямадзава е сложен редом до Левски, Христо Ботев и до национални герои на други страни. Бих искал да изразя и искрената си благодарност на всички, които са предали следите на Ямадзава през годините.

Президентът Петър Стоянов определи поставянето на барелефа като ключово събития за страната ни.

Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002 г.): Това е един малък пъзел от голямата мозайка, която поставя България на картата на света и това е много важно да се разбере. Преди толкова години един японски самурай идва да се бие за свободата на България. Така парче по парче се нарежда целият пъзел като част от този огромен свят. Япония е една от най-отдалечените държави от България. Представете си колко сме различни традиционално, културно, исторически и все пак японския и българския народ хранят взаимни чувства на симпатия.

Паметникът на Ямадзава е поставен на "Алея на народите" в курорта, която цели да покаже уважение не само към българските, но и към национални герои на други държави.

Стоян Райчевски, директор на Фондация "Българска памет – братя Диневи": Тя продължава да се разраства, ще обхване най-вече нашите съседни балкански народи. Започнахме съзнателно с Левски и Ботев, Гарибалди, обходихме най-далечните приятели – до Япония стигнахме, но ще завършим с останалите балкански съседи.

В Свети Влас се намира и единствената у нас „Алея на Олимпийската слава“, която обединява барелефи на всички златни олимпийци и създаващата се в момента „Алея на сценичната слава“.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад