Д-р Брънзалов: В профилактичните прегледи са включени много важни изследвания, консултации и скринингови програми

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отново на дневен ред е идеята да се налага глоба на онези пациенти, които в рамките на календарната година не са посетили личния си лекар за профилактика. Това са около 2 млн. българи в страната и в чужбина. Въпросната глоба е предвидена в Закона за здравето, но реално не се налага. По темата разговаряхме със зам.-председателя на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Изследванията и консултациите, които се правят според профилактичния преглед по Наредба 8 на Министерството на здравеопазването са извънрегулативен стандарт. Така че за тях не се изискват направления. Ние сме лекари и който е дошъл с искане за профилактичен преглед, му е направен, увери д-р Брънзалов.

По думите му лекарите никъде по света не налагат глоби, а подават информация към институциите. Оттам нататък чрез националната здравна информационна система, всяка институция може да си направи съответните анализи. Д-р Брънзалов призова хората да отидат на профилактичен преглед при личния си лекар.

"В тези прегледи са включени много важни изследвания и консултации, скринингови програми, по които се изготвя профилактична карта, пресмята се рискът от развитието на най-важните и социално значими хронични заболявания, които водят до смърт и се хващат в много ранен стадий".

Според него системата за профилактика може да заработи само чрез уведомяване на обществото. Обясни, че задължителните прегледи в службите по трудова медицина не могат да заменят този при личния лекар.

Д-р Брънзалов посочи, че преди пандемията редовно е задължавал служителите си да търсят пациентите за профилактични прегледи и смята, че и останалите лични лекари трябва да го правят.

"За да се вдигне процентът на обхванатите от профилактични прегледи, трябва най-вече държавата да се заеме чрез закона за здравето и да приложи съответните мерки".

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад