Богдан Кирилов: От началото на годината са доставени над 2,5 млн. ваксини

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От началото на годината до този момент са доставени над 2,5 млн. дози, а над 1,160 млн. са поставените ваксини. През последните седмици всички медицински специалисти участва изключително активно в процеса по имунизация. Това каза в студиото на "Денят започва" Богдан Кирилов -  изпълнителен директор на Изпълнителна агениция по лекарствата.

"В следващите седмици очакваме изключително голям брой доставки и се надяваме да се увеличи темпа на ваксиниране, за да се достигне по-бързо нивото, което ЕК е постивала като необходимо за справяне с пандемията... До края на месеца очакваме около милион дози, а за месец юни - 2,5 млн.", уточни той.

По думите му основният дял от доставките ще бъдат РНК-ваксини, като и двата вида ваксини влизат в употреба максимално бързо, защото са предпочитани от хората.

На въпрос за опасността да останат неоползотворени ваксини "Астра Зенека" Кирилов отбеляза, че това е възможен проблем не само у нас, но и във всички европейски страни.

"Затова в последните дни се обсъждат възможностите за дарение и препродажба, които са заложени в договорите между ЕК и производителите. В България също се извършва такъв анализ. Положителното в нашата страна е, че лицата, на които е поставена първа доза от оксфордската ваксина, не отказват поставянето на втора доза. Тук основна роля имат и медицинските специалисти, защото успяха да убедят хората, че това е правилният подход", коментира той.

Заради оценката по руската ваксина "Спутник" Кирилов в следващите дни се очаква да бъде извършена инспекция на производствените бази в Русия, за да се проучат качеството и безопасността ѝ. Стартирал е и предварителен преглед на китайската ваксина на "Синовак", съобщи Кирилов.

Какво още каза той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад