Борис Чеширков, Агенция на ООН за бежанците: Предвиждаме над 8 млн. бежанци от Украйна до края на годината

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За малко повече от два месеца имаме над 5 млн. и 600 хил. украинци, напуснали страната си. Те се намират предимно в Полша, Унгария, Румъния, Молдова, Словакия и в страните, които са втора линия, включително и България, където вече имаме над 100 хил. останали бежанци. Това каза в “Денят започва” Борис Чеширков – говорител на Агенцията на ООН за бежанците.

Той отбеляза, че “имаме координационен модел под егидата на вицепремиера, имаме работни групи, за да се работи в различни направления, виждаме и схемата с хотелите, която накара хората да забравят част от болката, с която идват в страната”.

“Ние предвиждаме, че може да има над 8 млн. бежанци само до края на годината. Това е възможно да се случи в следващите месеци, ако конфликтът продължи в тази посока, която виждаме. Вътре в Украйна имаме над 12 млн. вътрешно разселени - тоест те не са напуснали страната си, но реално са бежанци и се нуждаят от хуманитарна помощ”, прогнозира Чеширков.

По думите му това трябва да се наблегне върху предвидимостта. Централата на Агенцията на ООН за бежанците в Женева, която има над 140 партньори, е отправила нов апел за средства и ресурси, за посрещане нуждите на украинските бежанци.

 

Какво още коментира той вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад