Генералният консул на България в САЩ: В северномакедонската резолюция в САЩ изобилстват манипулациите и фалшификациите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера в София се проведе конференция под патронажа на президента Румен Радев на тема европейската интеграция на Република Северна Македония и добросъседските ни отношения. Повод бе 119-тата годишнина от гибелта на българския революционер Гоце Делчев.

“Вчерашната конференция беше нещо, което не се е случвало - да се събрат македонски българи от двете страни на Океана, представители на македонски българи както от Северна Македония, така и от САЩ и Канада”, каза в студиото на “Денят започва” генералният консул на България в САЩ Светослав Станков, който взе участие във форума.

По думите му всички участници в конференцията са се обединили около акцента, поставен върху правата на македонските българи.

“Тази международна конференция под патронажа на президента Румен Радев даде нужния акцент в този диалог, който е необходим за македонските българи от двете страни на Океана”, допълни Станков.

На въпрос за проекта на резолюция в САЩ, която ако се приеме, септември ще бъде обявен за месец на македонския език, култура и история в приноса за развитието на страната, дипломатът заяви:

“Разглеждането ѝ е започнало октомври миналата година и смея да кажа, че в нея изобилстват манипулациите, фалшификациите. В нея се изброяват определени факти, които нямат нищо общо с днешните етнически македонци, като най-смехотворният от тях е, че  отношения между САЩ и етническите македонци започват от времето на Христофор Колумб.”

Какво още коментира генералният консул на България в САЩ вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад