Борислав Сандов: Притеснен съм и за Фонда за справедлив преход, където има риск да загубим 120 милиона

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Много съжалявам, че Гроздан Караджов продължава по студията и да всява внушения, че при разпределянето на средствата от държавния бюджет се е подхождало с двоен аршин. Това каза за "Денят започва" министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов.

Относно поръчката, за която говори Гроздан Караджов, "сигурно, сравнявайки по този начин камъни с круши, нещата изглеждат в числова стойност еднакво. Конкретно за тази поръчка - тя се случва за втори или трети път. Предните пъти този анализ е поръчван по смисъла "най-ниска цена". Появява се една фирма, която дава най-ниска цена в сравнение с всички останали и най-накрая ни носи един анализ, който не става за нищо. Така че едно е да говорим за поръчки, които са на база на закупени на ясни цени материали и оттам формирана цена, съвсем друго е поръчка на основа на цена, която е следствие на знаяния, познания, интелектуален труд. Просто в този случай става дума за поръчка, която е такава - правена е два пъти с абсолютно непригодна и ненужна на практика като резултат. Затова сме подходили на малко по-високо качество и на по-ниско ниво цена", обясни Сандов.

Сандов се спря на причината за забавянето на строителството на АМ "Струма". Според него големите средства, поискани от националния бюджета са за това да се плати, като се заобиколят европейските ангажименти. Той подчерта, че никога не би позволил да се случи подобно нещо.

Борислав Сандов изрази притеснение по отношение на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, като обясни, че това е пакет от финансови инструменти и реформи. Подчерта, че без реформите не може да има финонсовите инструменти.

"Притеснен съм и за Фонда за справедлив преход - там имаме риск да загубим 120 млн., ако нямаме редовен парламент и редовно правителство, което да може да довърши нещата и да се изпратят в ЕК териториалните икономически планове за трите региона, в които имаме въглищна индустрия", каза още той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад