Тихомир Безлов: Потокът от мигранти от Турция към България е доста увеличен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Миграционният поток от Турция към България е доста увеличен. Говорим за около 7500 човека, това каза в "Денят започва" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

В изминалите две години заради пандемията и ограниченията за придвижване, мигрантският натиск беше много нисък. Очакваше се, че ще има пик. През летните месеци обикновено потокът нараства, обясни той.

"Неприятното за България е, че тези 7500 човека са твърде много за средата на годината като статистика. Това ни връща в периода 2013-2014 г.", допълни Тихомир Безлов.

Прави впечатление, че имаме почти равен брой преминали през страната ни и регистрирани с тези през Гърция. Обикновено Гърция има до десет пъти повече бежанци, особено през голямата криза от 2015 г. В момента мигрантите в Гърция са около 9000, уточни Безлов.

Причината за увеличения поток към България е политиката на Гърция да намали рязко потока на мигрантите през страната им. Другата причина е, че Турция престана да пази границата си към България.

Посочи, че данните на МВР не дават яснота каква е демографията на мигрантите. Вижда се, че каналджийството се връща в старите си нива.

Отбеляза, че си заслужава да се коментира фактът, че данните за това колко пълни са бежанските ни лагери са махнати от Агенцията за бежанците. Това не дава възможност да разберем каква е реалната ситуация и има ли вероятност на места да възникне напрежение.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад