Боряна Димитрова: Безапелационните поддръжници на служебното правителство са около 30%

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отношението към служебното правителство на база на развитие, не на финални данни, е, че имаше високи очаквания след силната поляризация и конфронтация да покаже какво може да се направи, макар и в ограничения период на съществуването си. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.

Тя отбеляза, че безапелационните поддръжници на правителството са около 30%, а безапелационните критици са около 20%. "Всеки втори или има противоречиво отношение, или казва, че не може да даде мнение".

Социологът коментира, че първите реакции за служебното правителство бяха позитивни, хората очакваха промяна, десет години на власт е доста дълъг период, едни и същи лица, един и същ тип поведение, желанието за промяна беше нещо позитивно и хората очакват да има такъв тип промяна".

Първите противоречиви сигнали при хората по думите ѝ са дошли от назначенията, от смяната. Започнаха колебания около противоречиви личности. В назначенията има смяна, но има и съмнение, има противоречиви сигнали. Второто нещо, което е по-съществено, е голямата заявка, която се даде - да сменим модела. Да няма съсредоточие в една партия, в една личност и да им ефективно разпределение на властите.

Боряна Димитрова коментира и предизборните действия на някои от партиите. Тя посочи, че БСП не е могла да не предприеме ход за голяма лява коалиция. Към момента като обществено послание това звучи позитивно, защото вместо разделяне има обединение. Това, което е рисково за БСП е, че този ход, който е навън, не успя да преодолее противоречията вътре. По думите ѝ БСП не е започнала все още тренд нагоре.

Проектът Жан Виденов трябва да събере русофилската ниша, вероятно ще вземе 1-2%. Този проект събира по-скоро хора, които вече са били извън БСП. Събира по-радикално настроени хора.

ГЕРБ е под силна обсада. При ГЕРБ има спад, няма срив. Доколко те ще съумеят да контролира спада, това е големият въпрос според социолога. ГЕРБ се нуждае и от сериозни парламентарни лица. "Може да бъде една смислена опозиция, каквато нямахме в предишното Народно събрание", смята Димитрова.

Не е изключено "Има такъв народ" да победят. Те са в умерен ръст. Фокусът на общественото внимание по думите на социолога се е преместил от съревнованието между партиите върху действията на служебното правителство.

На въпрос "Ще повторите ли вота си" около 53-54% от анкетираните казват, че ще повторят вота си. 24-25% заявяват, че няма да гласуват. Останалите обаче отговарят, че следят много внимателно какво се случва и ще вземат решение в зависимост от ситуацията.

Боряна Димитрова не изключи възможността резултатите от изборите да са близки до тези от април, но каза, че в такава ситуация и малките разлики имат значение.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад