Росен Плевнелиев: Сега Радев има в ръцете си тоталната абсолютна власт

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Разликата между служебните правителства по време на моя мандат и това на президента Радев е, че сегашното управлява във време на решителни за Румен Радев избори за неговото преизбиране за втори мандат. Досега не е имало такъв случай, това коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев.

Никога досега българският държавен глава не е назначавал за министър-председател дясната си ръка. Трябва да се търси баланс. Трябва да има широко представителство - и от левите, и от десните, отбеляза Росен Плевнелиев.

По думите му сега президентът Радев има в ръцете си тоталната абсолютна власт. "Всичко в тази държава започва и свършва с него и ние виждаме и можем да си направим сметка дали това е голямата промяна, дали това е надграждането на българската демокрация, както президентът Желев ни учеше. Ситуацията, в която се намираме, е изключително опасна, защото нашата демокрация в никакъв случай не се надгражда".

Според Росен Плевнелиев Румен Радев не е демократ, защото наруши Конституцията. Никога досега президент на демократична държава не се е опитвал да води по такъв начин битки за властта, по такъв начин да сее разделение в обществото. Той е популист, популистите не са демократи.

По думите на Росен Плевнелиев обществото иска факти и доказателства, за да може, което е лошо - да го премахнем, а което е добро, да го надградим. И попита дали президент на някоя развита демократична държава сочи предишния и го нарича "мафия" и "мутра" с високо вдигнат юмрук.

"Аз съм снел доверието си, но никога не съм поискал оставката на Орешарски, нито на Станишев, нито на Местан тогава, защото президентът е пазител на Конституцията, президентът е за пример на всички българи и ако президентът наруши Конституцията, той вече не е демократ", подчерта Плевнелиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад