Д-р Атанас Атанасов: Не само няма нарастване на темпа на увеличенията на просрочията, напротив - има намаляване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Решението за отстраняването ми от длъжност директор на "Александровска болница" не ме изненада, предвид всички събития, случили се в последните дни. Преди два дни на сайта на Министерството на здравеопазването беше публикувана информация от доклад от вътрешния одит на МЗ, в която се твърди, че нашето ръководство е увеличило дълга на болницата с 24 млн. лв., това каза в "Денят започва" вече бившият изпълнителен директор на УБ "Александровска" Атанас Атанасов.

Той поясни, че на среща с министъра на здравеопазването са посочили, че въпросните 24 млн. не са увеличение на дълга, а са плащания по фактури, осчетоводени в този период. Допълни, че в същия период са изплатили задължения за 44 млн. лв.

"На практика не само няма нарастване на темпа на увеличенията на просрочията, напротив - има намаляване на темпа. Когато поехме управлението в средата на миналата година в отчетите за шестмесечието се виждаше, че само за трите месеца за второто тримесечие на м.г. просроченият дълг е нараснал от 8 на 28 млн.", отбеляза д-р Атанасов.

В студиото на сутрешния блок на БНТ д-р Атанасов показа отчетите на болницата за шестмесечието на м.г. (към 30 юни 2021 г. и към 30 юни 2022 г.) В тях се вижда, че общият дълг, в който влиза и просроченият е бил 42 млн. и 78 000 лв. Към 2022 г. е 43 млн. 405 000 лв. Няма как с 1 млн. и половина да е нараснал общият дълг, а с 24 млн. да са нараснали просрочията, коментира той.

Категоричен е: "няма нарушение на Закона за счетоводството, което се твърди в т.нар. одитен доклад. Между другото, този доклад, от който са изнесени данни на сайта на Министерство на здравеопазването, ние въобще не сме го виждали, за да дадем становище по него".

Обясни, че състоянието на "Александровска болница", когато той е застанал начело на управлението й, е било катастрофално. По думите му болницата работи на загуба след 2013 г. Подчерта, че към този момент темпът на нарастване на просрочията е намален в резултат на приложените мерки и в резултат на конкретни действия като преструктурирания и оптимизиране на работните процеси.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад