Инж. Росица Карамфилова: Над 3.5 млрд е ресурсът по ОП "Околна среда" за следващия програмен период

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

ЕК одобри преди седмица ОП "Околна среда" за следващия програмен период, МОСВ е получило одобрение за подадената програма по нея, съобщи в "Денят започва" инж. Росица Карамфилова, служебен министър на околната среда и водите.

"Над 3.5 млрд е ресурсът по ОП "Околна среда" и това е много важно, защото ще се продължар политики, които така или иначе в насточщия програмен период се финансират. Продължават мерките, свързани с подобряване на качеството на атмосферния въздух - над 700 млн. лв. са включени в оперативната програма за справяне с тези проблеми", отбеляза инж. Карамфилова.

Бенефициенти на тези средства са общините и неправителствени организации, за първи път 100 млн. лв. са заделени за зелена инфраструктура.

Над 1,5 млрд. от парите по програмата са предвидени за инвестиции във ВиК сектора, над 600 млн. за отпадъци и кръгова икономика, а други 440 млн. за оборудване на пожарните служби за борба с горски пожари и наводнения. Предвидени са и средства за укрепване на системата за ранно предупреждение и за озеленяване.

Стотици участъци на речните корита у нас са рискови заради скъсани диги или други нарушения, констатира проверка на МОСВ. Рисковите обекти ще бъдат обобщени в доклад и предадени на областните управители и на общините, заяви Росица Карамфилова.

Проверката на басейновите дирекции е обхванала всички реки като проблемните участъци са приоритизирани в зависимост от степента на риска, който създават.

"За някои от тях вече са давани предписания и който не ги е изпълнил, ще бъде санкциониран", уточни екоминистърът.

Предстоят и нови рокади в ръководствата на регионалните екоинспекции следващата седмица. Целта е да се подобри контролната дейност. Карамфилова даде за пример работата на РИОСВ в Маришкия басейн като изтъкна, че след първите смени по върховете на инспекциите, има драстично нарастване на проверките и на откритите нарушения, а вследствие на проверките някои от големите горивни инсталации вече са в процес на ремонт.

" За година са били направени 98 проверки. Само за месец и половина сме извършили около 50 проверки в Маришкия басейн. За година преди това са констатирани 15 нарушения, а за месец и половина – 12. Много е важно първо да си направим контрола отвътре, второ - да се прекъснат зависимости, ако има съмнения, трето – благодарение на рокадите - резултатите са налице", изтъкна тя.

Напредва и работата по затварянето на опасните сметища, отбеляза Карамфилова. От 8 останали депа, които не отговарят на европейските норми, към края на септември са затворени 3, а до края на този месец се очаква да бъдат рекултивирани още две. Останалите три се намират в участъци с труден терен и проблеми в инфраструктурата и най-ранния срок за затварянето им е към края на годината.

Какво още каза инж. Росица Карамфилова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад