Д-р Галя Кондева: Важно да не всяваме паника - коклюш не е ново заболяване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Важно е хората да са запознати със заболяването и евентуалните усложнения и последствия, но също така е важно да не всяваме паника в общетвото, каза в студиото на "Денят започва" д-р Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването. 

"Коклюш не е ново заболяване. През годините епидемиолозите са отчитали циклични пикове на заболяемост, което е на 3 до 5 години. Наблюдаваме заболяването от началото на годината и се регистрира тази тенденция. Към днешна дата са около 400 регистрираните със заболяването, което все още е далече от пика, който очакваме да достигнем. Предполагаме, че до края на месец май ще го достигнем." 

По думите й, това, че предстоят празници и че те ще бъдат сляти, дава глътка въздух защото така ще се постигне леко ограничение в разпространението в училищата и детските градини. 

"Коклюшът е въздушно-капкова инфекция и много трудно можем да спрем разпространението й. В Европа от една година се наблюдава, така че у нас беше съвсем нормално то да дойде по този начин. Наистина, по време на ковид пандемията бяха направени някои пропуски в осъществяването на имунизационния календар и това е една от възможните причини, макар че от коклюш боледуват и ваксинирани, и неваксинирани, но при неваксинираните е по-сериозен риска от по-тежко протичане на заболяването."

Д-р Кондева сподели, че всички специалисти в тази област са на мнение и това е доказано, че това е ефектът от приложението на новата ваксина, която има само частици от коклюш и прави по-кратък отговора на организма, и затова след 3-4 години се наблюдава тенденция за по-широко разпространение на болестта.

"Но тя е много по-безопасна с липса на страничните ефекти, наблюдавани при използването на т.нар. жива ваксина, с която по-голямата част от нас сме ваксинирани. По тази причина при възрастните не очакваме по-сериозни усложнения и сериозно протичане на заболяването."

Вижте целия разговор във видеото. 
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад