Глад за кадри - търсят над 27 000 работници по Южното Черноморие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Глад за кадри по морето. Още на 1 май морските ни курорти очакват първите си гости за майските празници, но кризата с работната ръка се задълбочава и застрашава сезона, коментира бизнесът. По Южното Черноморие се търсят над 27 000 работници. От бранша разчитат на кадри от страни извън ЕС, но там също срещат проблеми с издаването на визи. 

Един от най-големите хотели в курорта “Слънчев бряг” няма да отвори на 1 май, каквато е била първоначалната нагласа. Причината - липсата на кадри в туристическия бранш.

Веселин Налбантов, собственик и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация": Поради недостига на работници и бавното придвижване отлагам аз отварянето на 1 юни. Въпреки, че имаше заявки за Великденските празници. Няма да отварям. Не съм само аз. И други няма да отворят. Така ще караме известно време и ще скъсим сезона до 2-3 месеца.

Временната заетост само през летния сезон отказва българите да работят у нас.

Веселин Налбантов, собственик и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Не че нямаме образователни училища и туристически гимназии, но оттам кадри не излизат. Те директно заминават за чужбина. Недомислено е. След като работят, трябва да имат задължението да останат, да поработят едно лято, две лета. Практиките са объркани.

Затова се налага наемането на работници от държави, извън ЕС. 

Веселин Налбантов, собственик и зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: 80% от работещите тук в хотела ще бъдат от чужбина. Буквално вчера бяха първите, които трябваше да дойдат от Киргизстан. После от Бангладеш очаквам една група.

Издаването на визите им се бави, а това допълнително затруднява работния процес, категорични са хотелиери.

Стойка Терзиева, търговски директор: На 24 човека от Узбекистан са извадени визите и сме платили самолетните билети. Тях ги очакваме на 9 юни. От Шри Ланка са другите, които очакваме, но визите още не са извадени. Те са в процес на очакване в Индия, защото от Шри Ланка вземат визите от Индия и там се бавят за съжаление. Доколкото знаем са малко хората, персонала, който работи в тази сфера и може да издава визи.

Кръстьо Генов, помощник-управител на хотел: Последните години, както и тази година също ще наемем персонал и служители от Молдова, Киргизстан и Украйна. Изключително много бавят визите, цялата подготовка по документацията. Оттам нататък чистата комуникация с тези хора, които идват от там също ни притеснява, тъй като по-голямата част от тях не владеят чужди езици.

Радка Ангелова, служител: Обръщат внимание какво правим, наблюдават. И по този начин се опитват да подражават на нас и по някакъв начин се справят.

Хотелиери настояват за предприемането на спешни мерки в бранша, като едно от предложенията е издаването на 6-месечни визи за чуждестранни работници. 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад