Д-р Хасърджиев: Здравната ни система продължава да не бъде готова да посрещне огромен наплив от хора

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Много българи пушат, показват резултатите от национално представително проучване за употребата на тютюневи и свързаните с тях изделия по поръчка на Националната пациентска организация, това заяви в Сутрешния блок на БНТ д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Редица такива проучвания, правени до момента, потвърждават тази зависимост. Бихме могли да кажем, че поне 40% от българите са устойчиви пушачи. За последните 10 години броят на пушачите не намалява, посочи той.

По думите му голяма част от хората съзнават рисковете или поне знаят за тях. Хасърджиев призна, че трябва да бъде променен начинът, по който се общува с хората, тъй като е факт, че всички държави в Европа имат добри успехи в борбата с тютюнопушенето, докато България, която е най-бързо изчезващата нация, с най-болно население и страната, в която не се прави нищо в тази посока.

Тревожното е, че около 20% от пълнолетните вече са твърди пушачи, каза още д-р Хасърджиев.

Според председателя на Националната пациентска организация в България сме късметлии, че "рано влязохме в карантинен период, късметлии сме, че не сме в центъра на Европа и тук няма много бизнеси, няма много полети, съответно коронавирусът влезе постепенно у нас, но виждаме, че не ни подминава и няма да ни подмине. Здравната ни система, за съжаление, не е готова и продължава да не бъде готова да посрещне огромен наплив от хора, които едновременно ще потърсят здравната система", очерта още той.

Д-р Хасърджиев беше категоричен, че не леглата спасяват човешки животи, а добрата организация, предпазните мерки, информирането на населението, включително възможността хората да имат достъп до лекар, без да се налага да чакат по опашки.

Вижте във видеото какво още каза той в студиото на предаването.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад