Има ли изход от политическата криза? Коментар на Харалан Александров и Андрей Райчев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Продължават протестите в страната. Непроменени остават и основните искания на протестиращите - оставка на правителството, на главния прокурор, въвеждане на машинно гласуване и цялостна реформа в съдебната система.

"Според мен това, на което сме свидетели, е битка за власт в най-чистия й вид, при което една група граждани се самоовластява и установява различни правила върху една част от територията, суспендирайки властта на институциите, респективно на правителството", каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ социалният антрополог Харалан Александров. Това изглежда извън правилата и смущава голяма част от хората, но според него това на нивото на човешкото състояние е връщане към нормалността, защото много дълго време сме живяли в режим на суспендирана свобода, поради кризата с епидемията и наложената карантина. "Независимо от основанията, независимо от мотивите, независимо от идеологическите разкази, с които братства това начинание, то е стремеж към най-естественото човешко състояние, което е борба за власт и престиж."

"Много е важно да различим въпроса какво става и какво ще стане", смята социологът Андрей Райчев. При рационалните ситуации това, което става, обикновено ще стане. У нас много дълго време е нямало граница между център и дясно. "Това беше едно размито поле където Борисов ходеше и превземаше каквото иска." Според социологът всичко, което виждаме е възстановяването на дясното. Въпросът е ново ли е дясното или е "онова, дето сме му свикнали". Райчев е на мнение, че е ново. "Новото е само в това, че те прекратиха перманентната логорея "комунета, руснаци, ченгета" и започнаха да говорят по-рационали неща като даже допускаха взаимодействие с левите".

Вижте целия разговор във видеото!