Инж. Маринковски: Над 80% от пожарите са в резултат на човешка небрежност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Близо 40 горски пожара са станали от началото на годината на територията на Югозападното държавно предприятие. То обхваща държавни горски територии в седем административни области и изключително голям обем от земна площ. Девет известителни кули, оборудвани със специализирана техника локализират и сигнализират за горски пожари на територията на Благоевградска област. Информацията се получава в единния противопожарен център.

Деветте кули обхващат 80% от горските територии на Благоевградска област, това посочи инж. Василий Маринковски, ЮЗДП. Той обясни, че те са ситуирани на територията на областта, тъй като високият процент на растителността е с висока пижораопасност - това са иглолистни дървесни видове. Кулите са снабдени с няколко камери, като едни от тях са с инфрачервени лъчи. Тези камери покриват периметър 15 км. При получаване на сигнал за открит пламък или дим, незабавно се информира съответното териториално поделение, за да може да се предприемат своевременни мерки.

Инж. Маринковски призна, че проблемите с горските пожари са много сериозни. Освен кулите се разчита и на високопроходими автомобили, които да осигурят достъп до възникнал пожар и да се транспортира съответната техника дотам. Той апелира за внимание на гражданите, за да не се създават условия за възникване на пожари при боравенето с огън при високите температури навън, тъй като статистиката показва, че над 80% от пожарите са в резултат на човешка небрежност.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад