Денят

Един и същи обир изглежда различно отвън и... отвътре

Държава: Белгия
Година: 2018
Времетраене: 50 минути
Денят
За продукцията
Всички епизоди

12-сериен тeлевизионен филм
Криминална драма

Режисьор: Жил Кулие
В ролите: Софи Деклеър, Юрун Персефал, Титус де Воухт, Майке Нювил и др.

В студен зимен ден се извършва обир на банков клон в малък град в Белгия. Освен крадците, не всички от жертвите, полицаите и спецчастите са случайни лица....

Драмата с капани и заложници е особено популярна в испанските трилъри ("Непредвидени събития", "Непознат", "Барът", "Банкова афера"). Тази продукция обаче е белгийска, серийна и глобална според модерните мерки за света и много се приближава до "Сто години прошка". Актьорският състав е международен.

Мястото на действие е банка, но и някои частни домове, причината е кражба, героите са от разни етноси, свързва ги "Денят". Разделя ги позицията в ситуцията, а тя не е толкова видима, както вървят снимките по телевизията от инцидента.

Затова всеки епизод добавя по един поглед от героите, редувайки някой отвътре, с друг - отвън. Така общата драма на замесените крадци, жертви и полицаи, всеки път изглежда различно. Ясно е, че има обир, не е ясно кой от тези вън е вътре в играта, за едно денонощие...

*Формата на представяне с две гледни точки вече е патентована на екрана в "Големият влаков обир" /2013/,

където действителната история от 1963 е разказана в два свързани филма: "Големият влаков обир - Разказът на обирджията" и "Големият влаков обир - Разказът на ченгето".

Златна Романова

"Сто години прошка"