Депутатите избират председател на 48-ото НС - ден втори

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Втори Първи ден на 48-ия парламент и нов неуспешен опит за избор на председател. И няколко оттеглени кандидатури, нови номинации и предложения за промяна на процедурата за избор.

Депутатите се събраха отново да изберат председател на Народното събрание. Прекратиха заседанието в пореден опит за избор.

Председателстващият Вежди Рашидов насрочи ново заседание за 21 октомври в 10:00 ч.

Следете днешния пленарен ден и всичко най-важно около избора на председател на Народното събрание със специалното студио на БНТ!

След осем часа на гласувания, дискусии, почивки и словесни престрелки вчера - 19 октомври, първото пленарно заседание на 48-ото Народното събрание бе прекратено без избран председател. След две гласувания в два тура до разбирателство така и не се стигна. Пет партии издигнаха свои кандидати за председател и това на практика разпиля гласовете без възможност нито един от тях да събере мнозинство.

След заседанието от "Демократична България" направиха предложение председателството да се ротира между кандидатите на двете най-големи парламентартни групи - Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Никола Минчев от "Продължаваме Промяната".

От ГЕРБ-СДС подкрепиха предложението на "Демократична България", а БСП определиха идеята като неподходяща, но подчертаха, че целта им е парламентът да заработи.

Вечерта обаче се стигна до частична развръзка на блокирания избор, тъй като "Продължаваме промяната" обявиха, че оттеглят кандидатурата на Никола Минчев, макар според тях той да е най-достоен.

С фалстарт започна и вторият ден на 48-ото Народно събрание - след шести опит депутатите отново не избраха председател на Народното събрание. Ситуацията обаче се разви динамично. От "Демократична България" се обявиха за друг подход за избор на председател - това да е най-възрастният или най-опитният народен представител, а от "Продължаваме промяната" пък поканиха всички партии на публични консултации за намиране на решение на кризата. БСП обявиха, че ще участват в разговорите, а от ГЕРБ-СДС съобщиха, че оттеглят кандидатурата на Росен Желязков и че са съгласни на друг подход за избор на председател, но не се включиха в консултациите на "Продължаваме Промяната".

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад