Патова ситуация с избора на председател на НС, партиите търсят решение на председателски съвет

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кризата с избора на председател на Народното събрание продължава и днес - след шести опит депутатите отново не излъчиха никого. Ситуацията обаче се разви динамично по време на почивката и най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС оттегли кандидатурата си. "Продължаваме Промяната" пък поканиха партиите на консултации за намиране на решение.

След като председателстващият НС Вежди Рашидов обяви почивка, партиите се събраха на председателски съвет, а после направиха по няколко изявления. "Демократична България" се обявиха за друг подход за избор на председател, например това да е най-възрастният или най-опитният народен представител.

Малко по-късно от "Продължаваме Промяната" поканиха всички партии на публични консултации, за да се намери решение на кризата, която, по думите на Асен Василев, е безпрецедентна:

"В 12.00 часа в зала "Запад" каним лидерите на всички парламентарно представени партии на публични консултации, които да се излъчват онлайн и всички български граждани да могат да видят какво се случва, за да можем да намерим начин да решим конституционната криза", каза той.

БСП заявиха, че ще отидат на тези разговори. Минути по-късно пък Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС обяви, че партията оттегля кандидатурата на Росен Желязков и че са съгласни на друг подход за избор на председател:

"На председателски съвет все още не е взето решение по какви критерии да бъде избран председателят на 48-ото НС, след като критерият събиране на мнозинство в момента не важи, понеже има паритет. Ние сме съгласни за разговори третата партия да номинира председател или друг подход - най-възрастният, най-опитният, какъвто и да е подход, стига да има начин НС да започне своята законодателна дейност", каза Атанасова.

Партиите обаче не отидоха на срещата с "Продължаваме Промяната" в 12 часа, а отново се събраха на председателски съвет. Кирил Петков и Асен Василев призоваха за диалог.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад