Диана Димова, гражданска организация "Мисия "Криле": Държавна агенция за бежанците показва абсолютна институционална немощ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Броят на хората, идващи то Украйна, е изключително голям, необходима е много голяма мобилизация на усилия не само на регионално и местно ниво, каза за "Денят започва" Диана Димова от гражданска организация "Мисия "Криле", Стара Загора. 

"Много е важно да има ясни послания от държавата по отношение на това, кояе е визията, която ще следваме", подчерта Диана Димова. 

Става дума не само за настаняването, но и за интеграцията на хората.

"За нас, за съжаление, остава обезпокоително това, че Държавна агенция за бежанците остава встрани от този сериозен проблем и за нас тя показва абсолютна институционална немощ и да се предприемат спешни мерки", категорична беше тя. 

"Основно идват майки с деца, които са в шоково състояние", съобщи Диана Димова. 

Има много случаи на възрастни хора, на които са поверени грижите за дете, майките не са имали възможност да се качат на влаковете за евакуация поради недостиг на места. 

"Би трябвало и органите по закрила да имат ясни процедури как ще се подходи към деца, които са без родители", подчерта Димова. 

По думите ѝ никой в страната не е подготвен за това, което се случи, най-лошият сценарий тепърва предстои по отношение на хуманитарната криза, тъй като броят на бежанците се увеличава динамично всеки час.

Неправителствените организации по възможно най-бърз начин са се опитали да адаптират местата за настаняване, социално-психологическите услуги, хуманитарни акции за подпомагане на търсещите закрила на територията на страната. 

"Много е важно да има ясни послания от държавата по отношение на това, кояе е визията, която ще следваме", подчерта Диана Димова. 

Става дума не само за настаняването, но и за интеграцията на хората.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад