Ирена Георгиева: Средствата за хотелиерите, настанили украински граждани, ще се изплащат месец за месец

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Средствата за хотелиерите, които са настанили украински граждани, ще се изплащат месец за месец и първият период е от 24 февруари до 31 март, който следва да бъде отчетен по правилата от 1 до 5 април, съобщи в "Денят започва" Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма. До 10-15 април следва да бъдат изплатени средствата. Тези средства ще бъдат отчетени чрез единната система за туристическа информация. Чрез нея точно може да се проследи кога са дошли украинските граждани и кога са си тръгнали някои от тях. 

Георгиева поясни, че на този етап сумата от 40 лв. не включва ДДС, включва само туристически данък, на този етап опрощаване на туристическата такса не се обмисля. Единната туристическа система е свързана с плащането на туристическия данък и трудно може да се осъществи това опрощаване. Този данък отива в общините и това също подпомага в една или друга степен местната икономика, поясни зам.-министърът на туризма. 

Всички обекти, регистрирани в Националния туристически регистър, могат да участват в програмата за подпомагане на разселените поради войната граждани на Украйна. Към регистъра е създаден допълнителен списък за държавните, общинските и ведомствените база, в случай, че са необходими още повече места. 

"Критериите за настаняване са възможно най-добрата и ефективна организация, която започва още от граничния пункт, през който се влиза в страната", посочи Ирена Георгиева.

Програмата е за 3 месеца, а за украинските граждани, които се включат в пазара на труда - за един месец, ако в рамките на този месец успеят да се устроят на работа.

Засега средствата са от държавния бюджет, водят се разговори на европейско равнище за финансиране пребиваването на украинските граждани от фонд "Солидарност", заяви зам.-министъра на туризма.

Вижте целия разговор във видеото.


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад