Какво ще е времето днес

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Максималните температури днес ще бъдат между 4° и 9°, в крайните югозападни райони до 12°-13°, в София около 6°. През деня облачността ще се задържи по-често значителна, на много места ще продължи и да превалява дъжд, който с понижението на температурите в Предбалкана и Лудогорието ще се примесва със сняг. 

Ще бъде и ветровито, особено в Източна България, където ще духа временно силен североизточен вятър. За областите Бургас, Варна и Добрич е в сила жълт код за очаквани пориви до 80 км/ч.

Над Черноморието преди обяд ще бъде облачно, на много места с превалявания от дъжд. След обяд облачността ще се разкъса и намалее, по южното крайбрежие чак вечерта и там все още са възможни превалявания. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Температурата на морската вода е 4-6°. Вълнението на морето ще се усили до 3-4 бала.

Облачно време и превалявания от сняг днес в планините. Ще духа умерен вятър от изток-североизток, по най-високите върхове на Рила и Пирин от север. Максимална температура на височина 1200 метра ще е около плюс 1°, на 2000 метра - минус 5° градуса. Опасността от лавини извън обработените писти в ски курортите остава висока.
 
По–топъл въздух се пренася тези дни към Пиренеите и Франция, където се наблюдава и повишена концентрация на сахарски прах. На Фейсбук страницата на Световната метеорологична организация е публикуван видеоклип, на който добре личи как сахарският прах промени пейзажите и небето в много части на Европа и повлия на качеството на въздуха. Кадрите са от ски курорта Сиера Невада в южна Испания.

Висока концентрация на прах от Сахара продължаваше да се вижда на спътниковите снимки и вчера - на фейсбук страницата на НИМХ има публикувани изображения от Европейската организация за експлоатация на метеорологични спътници ЕУМЕТСАТ. На спътниковата снимка в ярко бяло е облачността, която е "наситена" с прах от Сахара, който достигна частично и до Балканите, включително и нашата страна, но с много по-малка концентрация от тази на Пиренеите и в Западна Франция.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад