Войната в Украйна - преминава ли конфликтът в нов етап? Анализ на журналистите Мохамед Халаф и Асен Генов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Войната в Украйна - преминава ли конфликтът в нов етап? В студиото анализ правят журналистите Мохамед Халаф и Асен Генов.

"Путин подготвяше чеченците с Кадиров, те са в момента в източните райони на Украйна, където са под контрола на сепаратистите заедно с руската армия, но в същото време има и други чеченци, противниците на Кадиров и на Русия, те се намират в Украйна от 2014 г., те са воювали срещу сепаратистите в източните части, в момента те са готови и отдавна чакат този момент. Не трябва да се забравя, че те бяха част от украинската армия, тази група, защото сред тях има европейски граждани от чеченски произход, които се страхуваха да бъдат наемници", обясни Мохамед Халаф.

"Защо тръгва Путин да използва чеченци и наемници от Сирия. Виждаме, че руската армия не може да превземе 
нито един голям град. Тактиката, която използва украинската армия е много успешна. Путин вижда, че няма друг изход", коментира още Халаф.

"Отдавна стана ясно, че един от възможните сценарий за Путин и неговото обкръжение е да замрази конфликта, да го направи тлеещ и да го продължи във времето. Възможното трансформиране на войната в "мръсна" война, това е напълно възможно. Режимът на Путин демонстрира, че не се съобразява с никакви международни правила. Инвазията на Путин няма никакви основателни причини", обясни Асен Генов.

"Идеята да вкара войната в градска среда не е чужда за Путин. Вижда се, че целта е големите градове, но се провалят в това отношение", подчерта Генов. Той смята още, че руснаците ще срещнат партизанска съпротива в Украйна.

"Нашите политици трябва да осъзнаят, че ако се опитват да го играят добрите лоши момчета по отношение на това, че сме членове и на ЕС и на НАТО, е възможно да изгубим подкрепата и симпатията на нашите съюзници и да се обезценим, защото никой не обича предателите. Тук е мястото на премиера и президента да изразят твърда позиция", заяви Генов.

Халаф смята, че управляващите ни не трябва да се снишават. "Да гледат как Зеленски действа и как украинският народ защитава интересите на държавата", допълни Мохамед Халаф.

Вижте разговора във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад