До 2 месеца Пещера ще има дренаж за подпочвените води, създали заплаха за питейния водопровод

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Пещера обявиха частично бедствено положение заради подпочвени води, залели голяма част от гробищния парк, а това създава опасност за качеството на питейната вода. Репортерът Ангел Узунов ни срещна с кмета на община Пещера Йордан Младенов и зам. кмета г-н Атанасов.

Кметът Младенов обясни, че специална комисия от днес ще проучва произхода на тези води и ще търси решение за проблема.

"На 500 м оттук се намира вододайната зона. Тя просто хваща другия скат и водите не се преплитат, но все пак се намираме в гробищен парк. Подпочвените води, които излизат, минават и се филтрират през гробището, отиват някъде, което за нас притеснително, да не стане някаква биокатастрофа.

След вчерашната проверка от РЗИ, към момента хората в града могат да бъдат спокойни, но тези води трябва да се дренират, категоричен е кметът.

Община Пещера вече има план за дренирането. След изпълнението му при други подобни случаи такива води ще бъдат дренирани и изхвърляни в канал.

Заместник г-н Атанасов кметът обясни, че се предвижда да бъде изграден дренаж, който да поема избилите подпочвени води и през шахта с помпа те да бъдат отвеждани в близкия напоителен канал извън териоторията на гробищата и извън териоторията на града. Срокът за това ще зависи от количеството на подпочвените води.

"Ние трябва да работим при непрекъснато водочерпане. Първоначално, в рамките на две седмици, трябва да изкопаем, да положим дренажа. След това предстои изграждане на тази помпена станция с напорния водопровод. Трябва ни време. Няма да бъде по-малко от месец и половина - два за цялостния проект", добави Атанасов.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад