Доц. Чобанов: Безспорно Неофит беше личност, която обединяваше

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кончината на патриарх Неофит и неговия принос за БПЦ коментираха в "Денят започва" историкът доц. Тодор Чобанов, писателката Здравка Евтимова и богословът доц. Костадин Нушев.

"Безспорно Неофит беше личност, която обединяваше, човек, надарен с огромни достойнства, със смирение, с кротост и същевременно с дарбата да убеждава, да насочва деликатно, да помага на нуждаещите се в духовен план. Мога да кажа, че той беше много талантлив музикант, но малцина знаят, че той беше и композитор на православна музика. Неофит определено обединяваше, водеше в много трудни времена нашата Българска православна църква. Ще ни липсва, но ще ни служи и като пример", отбеляза доц. Тодор Чобанов.

До утре в 9:00 часа всеки ще може да дойде в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" да се сбогува лично с патриарх Неофит.

"Всенародното сбогуване, всенародното поклонение и почит към духовния отец на БПЦ. Той има и едно допълнително качество, което е да представлява. В негово лице българският вярващ православен народ има едно олицетворение - той е предстоятел, но и представителна фигура и затова е много важно какъв човек е той. Ние се вглеждаме в личните му качества, но и в патриаршеското му служение", каза  доц. Костадин Нушев.

"В лицето на патриарх Неофит имаме не само застъпник (пред Бога), но имаме и човек, който с мислите си, с делата си ни закриля", сподели писателката Здравка Евтимова.


Вижте целия разговор за личността на патриарх Неофит и неговия принос към Българската православна църква във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад