Електорални нагласи и ще има ли споразумение за правителство?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес трябваше да бъде връчен първият проучвателен мандат за правителство, но заради кончината на патриарха бе отложен за понеделник. Ще се стигне ли до споразумение за правителство? Каквии са нагласите в обществото според проучване на "Галъп"? В "Денят започва" коментираха темата Първан Симеонов, доц. Стойчо Стойчев и проф. Росен Стоянов.

Ако изборите за Народно събрание бяха сега, резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от подадените за партия, коалиция или кандидат гласове, ПП-ДБ – 19,6%, „Възраждане“ – 14,8%, ДПС – 14,7%, БСП – 10,6%, ИТН – 5,1%. Останалите гласове щяха се разпределят между различни други по-малки формации. Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българската национална телевизия.
Изследването обхваща 810 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети.

Декларативната сигурност на гласуване в евентуални парламентарни избори е 35,4%. От всички заявили гласуване, 3,1% казват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“.

Сред трите основни институции на политическото представителство и власт у нас с най-високо одобрение е президентската: с 39,5% доверие, при 43,9% недоверие. Доверието в правителството е 15,1%, а недоверието – 75,2%, а парламентът е с 12,2% доверие, при 80,2% недоверие.

Ще има ли правителство и ротация?

"Това ще бъде споразумение за ново управление, по същество ротацията не се случи така, както беше планирана. Склонен съм да очаквам доста изненади - например от вариант, в който изобщо няма да има ротация до края на мандата, т.е. един министър-председател ще застане, ще разпределят постовете и то по начин, по който ще бъде устойчево" отбеляза доц. Стойчев.

"Дано да се случи така, че народното нехаресване, недоволството, несъгласието, омерзението, демотивацията да надделеят в един момент върху и срещу над това тънко споразумяване и огромни компромиси, на които се крепи досегашното и, предполагам, бъдещото управление, зашото те самите казаха, че нямат доверие един в друг. Категорично не приемам и съм несъгласен, че при избори картинката ще се повтори", каза проф. Росен Стоянов.
Първан Симеонов припомни, думите на Борисов, че като дойде времето за ротацията, ще бъде драма.

"Колкото не си имат доверие и не се харесват, толкова и вече са свикнали едни с други", коментира Първан Симеонов. И отбеляза, че от тук нататък важното ще е съдебната власт и това е важното в преговорите.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад