Доц. Искрен Иванов: Атентатът в Москва е класически терористичен акт на "самотни вълци"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Атентатът в Москва е класически терористичен атентат, извършен от терористи "самотни вълци" - така наричаме на езика на международната сигурност лица, извървели пълния цикъл на радикализация и осъществяват политически мотивирано насилие с цел да наранят цивилни. Това обясни в студиото на "Денят започва" експертът по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов.

"Не считам, че етническият мир в Русия е застрашен, най-малкото защото политическата мобилизация, която става в страната предвид войната в Украйна и това, което се случва на франта, е доста широка и решителна. За да има някакви промени в политическата формула в Русия - било на властта, било на обществения ред, е необходимо задвижването на огромни центробежни процеси, които да доведат до някакви сътресения. Съмнявам се, че този атентат би могъл да ги породи", прогнозира експертът.

За него две са основните причини за трагедията - Русия е пренебрегнала предупрежденията на САЩ и Великобритания и вече не е член на партньорските съвети към НАТО, които са ѝ давали информация за терористичните атаки, които се подготвят на нейна територия.

Трудно е да се говори за поръчителите на такъв тип атентати, защото се навлиза в конспиративни теории, подчерта доц. Иванов и допълни:

"Тепърва ще слушаме, че Западът е отговорен за тези атентати, че Украйна е отговорна. Даже вече започва да се шири един слух, че Русия сама си е устроила атентатите, в което аз също не вярвам. По-добре да приемев фактите такива каквито са - че "Ислямска държава" извърши терористичен акт в Русия."

Какво още каза  експертът по международна сигурност и управление на конфликти вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад