Народното събрание прие отказа на Мария Габриел да бъде премиер (обобщение)

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди още дебатът за гласуване отказа на Мария Габриел да бъде премиер да започне, сякаш нямаше желание за такъв. Едно изказване на Атанас Атанасов от ПП-ДБ буквално взриви залата. Той се обърна към своите досегашни партньори във властта от ГЕРБ-СДС, като им предложи шанс за реализиране на втория мандат. Каза, че това не е предложение за продължаване на преговорите, а е предложение да се изпълнят поетите ангажименти преди 9 месеца, като уточни, че те са били поети за ротация през 9 месеца и конкретното предложение да се подпише споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ключови реформи в секторите, свързани със службите, съдебната реформа, да се даде шанс на ГЕРБ-СДС да предложат свой министър-председател, а що се отнася до състава на Министерски съвет, който беше препъни камъкът през последните няколко седмици, да се запази досегашният състав на правителството без промени, тъй като за промените, които се обсъждат и предлагат от двете страни, не може да се постигне съгласие. От ПП-ДБ виждат шанс да се реализира този мандат, защото смятат, че в противен случай страната ни ще стигне до поредната политическа криза.

Това предизвика реакцията на опозицията, които казаха, че буквално ПП-ДБ се молят на Борисов, за да се състави правителство.

Още една новина дойде от ляво - лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че те няма да подкрепят правителство с втория мандат, но не искат и третия.

Отказът на Мария Габриел да бъде номинирана за министър-председател беше гласуван в пленарна зала като първа и единствена точка и заседанието приключи.

Какъв ще бъде отговорът на ГЕРБ-СДС към подадената ръка от ПП-ДБ предстои да разберем.

                                                                                                                                                           Автор: Милена Кирова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад