Доц. Кунчев: Темпът на ваксинация не е достатъчен, за да сме спокойни наесен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отпадането на носенето на маски на закрито няма да е възможно на места, където има струпване на много хора, тъй като рискът започва да става неприемлив, това заяви в "Денят започва" главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

При тези ниски стойности на заболеваемост, считаме, че вече е приемлив рискът хора, които са имунизирани, в малки колективи, в по-малки помещения, във фитнес зали и подобни да не носят маски. Кунчев обясни, че заповедта още не е изготвена и продължават да се обсъждат детайлите по нея. Необходимо е също да се предвиди подходящ контрол по изпълнението й.

Притеснява ни какво ще се случи с COVID-19 наесен. Аз съм оптимист по отношение на лятото, вероятно в следващите 2-3 месеца ситуацията ще бъде добра, освен, ако не възникне някой съвсем нов вариант или щам, който да има различни качества, но през лятото това е малко вероятно. Доц. Кунчев посочи, че ситуацията в Европа е чудесна, но не и в Азия. Индийският е най-разпространеният щам, в Индия са регистрирани 100 хиляди случаи само за ден.

Ваксинирането върви добре, правят се между 20 и 25 хиляди имунизации дневно, което обаче не е достатъчно като темп, за да сме спокойни наесен, посочи още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад