Доц. Светлин Цонев: COVID-19 е и съдово заболяване

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

COVID-19 е и съдово заболяване - не само артериално, но и венозно, което означава, че отдалечено във времето хора, които имат други заболявания, може да получат усложнения и да се появят дори след месеци тежки тромбози или кръвоизливи, които са свързани с прекараната инфекция, това посочи в "Денят започва" доц. д-р Светлин Цонев, специалист по кардиоогия, ангиология и флебология в Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Александровска".

В тази връзка се изписаха много статии и се споделиха различни мнения. Ето защо не е чудно, че хората пристъпват към закупуване на лекарства, които не са им изписани, на принципа - "щом съседът се лекува с тези хапчета, и аз ще ги взема, за да предотвратя усложнения". Доц. Цонев предупреди, че подобно поведение е изключително опасно и може да има тежки последствия.

По думите му практиката да се изписват рецепти по телефона или по вайбър е порочна. Трябва лекарят да види пациента и да прецени дали има нужда от допълнителен преглед и консултация. Определено самата инфекция е влошила доста пациенти, които или не са лекували своето високо кръвно налягане, или са имали диабет, който е бил в лош контрол. Това са тежки заболявания, които вещаят по-лош изход от COVID-19.

Доц. Цонев отбеляза, че тромбозите са много често усложнение на пациентите с COVID-19, но лекарствата, които могат да ги предотвратят, носят риск от кървене. Т.е. трябва да се търси балансът и индивидуалният подход.

България води по смъртност, включително от COVID-19. Една от причините е, че българинът продължава да е на едно то водещите места по сърдечносъдови заболявания. За съжаление нито профилактиката, нито лечението са достатъчно стриктни, което зависи от всеки един пациент, обясни доц. Цонев.

Основният механизъм, по който вирусът уврежда съдовете, е увредата на вътрешната стена на самия съд. Това завърта няколко порочни кръга, които чрез имунната система, чрез нарушаване на фунцкията на ендотела, се завъртат порочни кръгове, които трудно могат да бъдат прекъснати дори и при навременно лечение, уточни кардиологът.

Има определен риск от ваксините, но той е доста по-малък, отколкото риска от прекарване на самото заболяване, каза още доц. Цонев.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад