Дончо Барбалов: Зеленият сертификат е добра идея, но не беше добре комуникирана

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въвеждането на локдаун в образованието и на зелен сертификат са коренно различни мерки, защото на целта на сертификата е да се избягват локдауни. Това води до неразбиране и напрежение сред хората. Това коментира в студиото на “Денят започва” заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

“От днес има пълен локдаун на началното и средно образование в Столична община и в други общини… Училищата имат техническа готовност да минат към онлайн обучение. Но тук не става въпрос само за техническа готовност, а и за родителите, за децата и за негативния ефект върху качеството на образователния ефект при преминаване в дистанционна среда, особено при по-малките. Неслучайно кметът Фандъкова предложи по-плавен преход за тях. Не знам какво наложи за 24 часа да се затворят всички училища в града”, продължи той.

За него зеления сертификат е добра идея, която работи в повече от 40 държави.

“Някак си тръгнахме много припряно в тази посока. Мисля, че не беше добре комуникирано и се получава напрежение, което ще изпитваме следващите дни, защото за някои ще има затруднен достъп до работно място поради липса на зелен сертификат. Вчера ние предложихме временно да се признава и начало на ваксинационен процес, защото на човек му трябват около 35 дни, за да получи ваксинационния си курс”, отбеляза той.

Според Барбалов е въпрос на време и организация да бъдат доставени безплатни тестове, които са много важни. През последните месеци такива са били предоставени в ковид зоните.

"Не трябва да забравяме и че безплатните ковид тестове са алтернатива на локдауна в образованието. Това в други държави се ползва, естествено със съгласието на родителите, и се прави често скрининг на децата", обясни той.

Към вчера в общинските болници към е имало 162 пациенти, което е малко над 10% от общия брой хоспитализирани в София, съобщи още Дончо Барбалов и допълни, че разкриването на нови ковид легла е за сметка на други дейности на лечебните заведения.

Какво още коментира заместник-кметът на София вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад