Нарушават ли мерките трудовите ни права? Коментират експертите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новите антиковид мерки отново разделиха обществото ни. В “Денят започва” здравните и правните казуси, които породи въвеждането на зелен сертификат, коментираха адвокатът по медицинско право Христина Николова и Тодор Капитанов - експерт по трудови права в  КНСБ.

“Заповедта на здравния министър е в сила от вчера. Дали има ограничения на права е много спорно. От правна гледна точка на този етап ограничение на права няма, защото те се ползват под някакво условия - например, имаме право да влизаме в магазин, но с условието да носим маска. Четири са условията да ходим на работа, и то на работа в определени места, което е задължително”, отбеляза Капитанов.

Той подчерта още, че сертификат може да се получи по 4 начина - ако си ваксиниран, ако си преболедувал болестта, ако имат отрицателен PCR тест или отрицателен антигенен тест.

Според Христина Николова въвеждането на зеления сертификат поражда проблеми с трудовото законодателство. Не е изяснен казуса на всички, които ще се ваксинират, за да ходят на работа, защото те трябва да отсъстват докато ваксинационният процес напълно приключи.

Какво още казаха те вижте във видеото.

Какво казаха те вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад