Проф. Радка Аргирова: Неутрализиращите тела спират вируса, а те се постигат чрез ваксинация

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Големият интерес към ваксиниране е резултат от заповедта на министъра за здравеопазването, която влиза в сила от днес, това заяви в "Денят започва" вирусологът проф. Радка Аргирова.

По думите й заповедта е прекрасна, но е много закъсняла. Според нея тя има нужда от леки доуточнявания, които ще бъдат направени в следващите дни, но основният проблем е, че всички тези мерки трябваше да се вземат още през август и досега щяхме да сме забравили за проблемите. В момента заплахата е България да стане не само развъдник на вируса, но и развъдник на нови форми.

"Вирусът намира чувствително население, което да зарази. Той в процеса на своя живот прави мутации", обясни проф. Аргирова.

Тя коментира, че има разлика в антителата, които се изграждат, когато човек преболедува от естествено заболяване и когато човек изглажда имунитет след имунизация.

"При естествено заразяване имунната система се старае да образува антитела срещу всички 29 белтъка на вируса. Невинаги това е равномерно, еднакво и невинаги е срещу всички. Когато правим имунизация, имунизираме с точно определен антиген - един или два, към които чакаме да се образуват антитела - ключови за инфекцията. Измерването на общите антитела не означава, че те са борбени, които ще спрат вируса, които са неутрализиращите тела", обясни тя.

Затова и правата на ваксинираните и преболедувалите не са изравнени, допълни тя.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад