"Екранните деца" имат трудности в общуването, алармират логопеди

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През последните години зачестяват проблемите, свързани с говорното развитие на децата, казват логопеди от Варна. Според тях това се дължи на ползването на различни електронни устроийства - телевизор, телефон и таблет, от най-ранна детска възраст. А това пречи на децата да развият правилен говор и да разбират речта. При тях няма желание за общуване, което е характерно и за децата от аутистичния спектър.

Все по-често в практиката си логопедите се сблъскват с така наречените “екранни деца”. Деца, които прекарват дълго време с различните електронни устройства. Постеренно това за тях се превръща в зависимост.

"На децата, на които се даде, най-общо казано устройства, дали телевизор ще има непрекъснато включен някъде из дома, дали мобилния телефон, дали лаптоп. Освен всичко друго, че няма нищо, което то да научи от тези екрани, се наблюдава и промени в поведението на такива деца. Когато един човек, едно дете подрастващо и то в тази възраст, е оставено със себе си и с устройството, идва момент, когато то няма нужда да общува с друг. Той не развива социалните си умения", заяви Лиляна Лазарова, логопед.

Ралица е майка на шестогишната Александра. Убедена е, че използването на електронните технологии и четене на книги от децата трябва да вървят заедно.

"Позволявам й да използва технологии, в смисъл, доколкото е нормално за нейната възраст, не мисля, че това й навредява по някакъв начин на развититето, но изпълняваме и много други неща вкъщи. Тя има страшно голяма колекция в библиотеката от книги за нейната възраст. Все пак е такова поколението. Няма как изцяло да им забраняваме да използват технологии", споделя Ралица, майка на шестогишната Александра.

Родители казват, че е трудно децата де се ограничат напълно от електронните устройства. За тях е важно те да се използват умерено и в определено време.

"Тя е на годинка и половина и вече с дистанционното се справя по-добре от него може би. Аз се опитвам да ги ограничавам максимално, но тя, като вижда, че батко й гледа и тя иска. Поне телефони, таблети не даваме, има един телефон, в който няма интернет има само снимки, за да може да си снима", каза Евгения Иванова.

Речта при детето се развива най-бурно между първата и втората година. Когато стане на четири, то вече трябва да я използва като средство за общуване. Според специалистите, напоследък родителите подценяват общуването с децата и речта при тях по-трудно се развива по естествен път.

"Да убедим тези родители, че по-добре е да отделят половин час да общуват с детето. Да заместят телефона с книжки, където има много на пазара – с картинки, с елементарни текстове. Десетина минути да му четат. Слуховото внимание също е много важно в усвояването на речта, пък и по-нататък при ограмотяването", обясни Лиляна Лазарова, логопед.

Прекомерното ползване на електронни устройства засяга все повече деца и не зависи от социалния статус, професията или образователното ниво на родителите, твърдят специалистите. Те предупреждават, че застояването пред екрана уврежда и зрението на децата.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад