Антон Станков: Идеята организираната престъпност да бъде разследвана и съдена по специален начин не е загубила актуалност

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Недъзите в конституционните промени си проличаха моментално. Факт е, че с преходните и заключителни разпоредби в промените на Закона за съдебната власт на практика се спря действието на Конституцията в глава Съдебна власт. Това каза в студиото на "Денят започва" Антон Станков, бивш министър на правосъдието. 

"Не виждам хора, които имат ясна цел и визия какво трябва да се случи. Самият факт, че спряха действието на промените говори сам по себе си. Интересен момент е, че в прокурорския съвет беше прието да има доминиращо въздействие на парламента, т.е. кадровият орган на Прокуратурата вече е силно политизиран и, свързвайки с нашумелите казуси напоследък "Нотариуса" и "Еврото", можем да се питаме дали подобен модел на прокуратурата улеснява или затруднява подобни схеми."

По думите му, всички анализатори твърдят, че има политическа протекция по казусите, но никой не смее да каже какъв характер има тя и от кого. 

По отношение на ограничаване правомощията на главния прокурор, според Станков досега сме живяли с мантрата, че той не може да бъде сменен и че е всевластен, но примерът с Иван Гешев ясно е посочил, че и при стария механизъм, налице ли е воля, нещата могат да се случат. 

"Аз приветствам в тези промени само разделянето на Съдебния съвет от Прокурорския съвет. Защото прокурорът е страна в наказателния процес, съдът е арбитърът, той решава спора и прокурорът да дава мнение, кой ще е съдия и кой - не, не звучи добре."

Станков коментира и случая "Нотариуса" , като каза, че до тук има един убит и когато се открият причините за това убийство, може би ще стане ясно какво е правил той. 

"Дотук имаме някакви показания пред парламентарна комисия и пред комисия на ВСС, и двата органа нямат право да разследват. Когато се стигне до тази истина, тогава ще разберем защо и ще се разплете мрежата."

Бившият министър на правосъдието сподели, че е бил против създаването на специализираните органи на правосъдието, защото е имал опасения, че ще бъдат "бухалка".

"Идеята, че организираната престъпност трябва да бъде разследвана и съдена по специален начин все още не е загубила актуалност."

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад