Експертите: Възможно е Афганистан да се възстанови като гнездо на терористични организации

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кризата в Афганистан се задълбочава. Талибаните се готвят да представят кабинета си на фона на хилядите, които напускат страната и тръгват към Европа.

Да пазим границите си или да се погрижим за бежанците? В студиото на “Денят започва” темата коментираха арабистът експертът по сигурността от “Софийски форум за сигурност” Йордан Божилов и проф. Владимир Чуков.

“Навлизаме в нова ситуация на сигурност, която е абсолютна непредвидима и зависи от много фактори, включително от това как талибаните ще започнат да управляват - ще се върнат ли към старите практики за насилствено управление, ще осигурят ли прехрана за хората. Международните фактори все още търсят подход и роля. Така че ситуацията е изключително несигурна”, каза Йордан Божилов.

Проф. Чуков припомни, че изтеглянето на американските военни и всички съюзници от Афганистан не е договорено последните две седмици.

“Преговорите с талибаните започнаха още през 2011 година. В крайна сметка афганистанците трябва да управляват собствената си държава - те трябва да гарантират не само сигурността си, но трябва да гарантират и собствената си издръжка”, отбеляза той и допълни, че от 14 млрд. долара бюджетни приходи за страната 89% са от донори и едва 11% собствени източници.

По думите му случващото се в Афганистан подсказва, че за в бъдеще страната ще се възстанови като гнездо на терористични организации.

“Ако навремето беше “Ал Кайда”, сега виждаме “Ислямска държава - Хорасан” . От четвъртък насам три удара бяха нанесени от американските военни, което означава, че се връщаме в едно много неприятно положение”, прогнозира той.

За Йордан Божилов основният проблем е, че през годините не е било изградено “устойчиво, некорупционно управление”.

“Очакваше се преходът да постепенен, за да може да има и политически процес, а всичко се разпадна буквално за седмици”, добави той.

 

Какво още коментирата експертите в студиото вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад