Защо жители на столичния квартал "Нови Искър" живеят без канализация в 21 век

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Жители на столичния район Нови Искър години наред живеят без канализация. За това сигнализираха потърпевшите семейства, които твърдят че плащат солени сметки, за да им се извозват отпадните води от септичните ями. А причината за абсурдната ситуацията е, че преди години връзката с канализацията е прекъсната заради събарянето на местната текстилна фабрика. От тогава до сега част от домовете в района нямат достъп до тръбата.

На улица "Юрий Гагарин" общо 16 семейства са най-засегнати от това, че нямат пряка връзка с канализационната мрежа. И въпреки че са абонати на ВиК-дружеството, те плащат средно около 100 до 120 лв. на месец, за да се чистят септичните ями. Цистерната идва да чисти всеки месец по 9 пъти. Като от три месеца общината поема 2 цистерни, другите се плащат от гражданите.

В "Денят започва" заместник-кметът на "Нови Искър" Златко Златков обясни, че проблемът е следствие на разрушаване на фабрика.

"Още през 2019 година сме изпратили мотивирано предложение за подробен устройствен план и изменение на плана за регулация и застрояване. Този проект е минал на процедурата по допускане и в момента е за съгласуване с енергийния системен оператор и "Софийска вода", допълни той.

Още за апокалиптичната картина и какво разказаха потърпевшите пред камерата на “Денят започва” вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад